Kategorie piva
Nejtypičtější druhy světlého piva v Česku jsou piva výčepní, tj. piva z ječných sladů s extraktem původní mladiny 8 - 10 % hmotnostních, a piva ležáky, tj. piva z ječných sladů s extraktem původní mladiny 11 - 12 % hmotnostních. To však nejsou jediné druhy piva.
Dalšími druhy piv je pivo tmavé (z tmavého nebo karamelového sladu), řezané (při stáčení smíšené z tmavého a světlého piva), lehké (do 7 % extraktu původní mladiny), speciální (extrakt původní mladiny 13 % a výše), porter (tmavé pivo s extraktem původní mladiny 18 % a více), pšeničné, kvasnicové (vzniklá přidáním rozkvašené mladiny do hotového piva při stáčení), nealkoholické, ochucené a další. Úpravu obsahuje § 11 a 12 vyhlášky č. 335/1997 Sb.
Kategorie piva je povinným údajem při označení piva při prodeji.
Další kategorie viz Druhy piv
Značení piva
Vedle obecných náležitostí pro označení piva (dle vyhlášky č. 324/1997 Sb.) je nutno podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. pivo označit:
názvem druhu a skupiny (např. pivo ležák), obsahem alkoholu v
procentech, zda jde o světlé či tmavé pivo a některými dalšími údaji.
Přesný údaj o extraktu původní mladiny není nutno povinně zveřejňovat.
Vyhlášce však neodpovídá značení piv stupni (např. 12stupňové
pivo), takové značení je nejen projevem neznalosti, ale je i nezákonné.
Místo stupňů je nutno správně uvádět tzv. extrakt původní mladiny
(EPM)- a to v procentech hmotnostních (např. 12procentní pivo; pozor -
tato procenta si nelze plést s procenty alkoholu, která se u běžných
piv pohybují mezi 4 - 5 %), za podmínky, že ho výrobce zaručuje.
Není-li ve výrobě zaručena přesnost EPM (resp. z jiných důvodů,
rozhodne-li se tak výrobce, např. z důvodů daňových), postačí uvedení
druhu piva podle vyhlášky (viz výše druhy piva podle míry EPM).
Označení druhu piva je ale nutno použít vždy (i při uvedení EPM).
Příklady značení: a) nesprávné značení: pivo 10stupňové, pivo 12stupňové, jedenáctka, silné 14stupňové pivo; b) správné značení piva: pivo výčepní, pivo ležák, pivo ležák, speciál 14 %.